Als je ooit iets nieuws hebt willen proberen, dan is deze blog iets voor jou! Suppen of wakeboarden? Misschien stel je jezelf deze vraag welk van de twee je moet proberen? Je hebt misschien supboards op het strand gezien en bent er door geïntrigeerd, maar wat zijn het precies? Welnu, een supboard is een type board dat in het water wordt gebruikt om op te surfen, maar dan alleen net iets anders. Het heeft een plat oppervlak en een lange, dunne vorm en het is een beetje vergelijkbaar met een surfplank in die zin dat het meestal in zee wordt gebruikt. Wakeboarden is de sport waarbij je met een wakeboard over het water rijdt. In deze blog leg ik je haarfijn uit wat de verschillen zijn.

Beginnen met watersport

Als je helemaal nieuw bent tot het watersporten en je wilt met iets makkelijks beginnen dan raad ik je aan om te beginnen met het suppen. Je kunt ook op veel locaties een supboard huren of samen met een gids over de grachten dobberen. Suppen is erg toegankelijk en kan eigenlijk door iedereen beoefend worden. Je wordt tijdens deze sport dan ook niet achter een boot gebonden of hoef je een lier vast te houden. Je bent met deze sport helemaal zelf in control.

Wat is een supboard en hoe werkt het?

Een supboard verschilt best veel van een surfplank. In princiepe zijn beide planken plat en worden gebruikt in het water. Echter is het supboard wat dikker waardoor je er goed op kan staan, ook als je geen snelheid hebt. Bij een supboard is het de bedoeling dat je voortbeweegt door middel van een peddel. Je staat als het ware op het supboard en je peddelt met een peddel in het water om je voort te bewegen. Het is een heerlijke ontspannen sport waarbij je ook genoeg tijd hebt om om je heen te kijken en te genieten van wat er om je heen gebeurt. Suppen kan bijvoorbeeld op een meer maar ook in de gracht. Daardoor kan je prima plezier beleven in grote steden. In de meeste steden kan je een supboard huren. Dit kan je met of zonder gids doen. Ook kan je een soort van tour doen waarbij je samen met een gids, achter de gids aan vaart door de grachten op je eigen supboard.

Wakeboarden voor de waaghals

Als je avontuurlijker bent en iets gewaagders wilt doen, dan is wakeboarden de sport voor jou. Wakeboarden is een sport waarbij je op een plank zit die aan een boot is bevestigd. Je wordt door de boot langs het water getrokken en je kunt vaak tricks en sprongen in het water doen. De boot heeft meestal een kabel die aan het board vast zit of het board heeft een soort handvat dat aan een board bevestigd kan worden. De kabel of het touw wordt door de boot door het water getrokken en het bord wordt meegetrokken. Het touw is meestal gemaakt van rubber en is zeer flexibel. Dit betekent dat je de controle over je board niet verliest. Het is ook mogelijk om op speciale plekken te leren wakeboarden. Dit gaat door middel van een enorme lier die boven een meer is gespannen. Hierdoor is bijvoorbeeld een boot niet nodig.