De meeste ongelukken gebeuren niet in de auto of op de fiets, maar gewoon in en om je eigen huis. Als je kinderen hebt, is de kans op een ongeval thuis zelfs nóg groter. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om ongelukken in huis te voorkomen. We geven tips en vertellen ook wat rechtshulp voor je kan doen.
Verzeker jezelf tegen schade
Hoe voorzichtig je ook bent, helaas valt een ongeluk nou eenmaal niet altijd te voorkomen. Daarom is het verstandig om je goed te verzekeren tegen schade. De schadepost wordt dan in veel gevallen vergoed door je verzekeraar. En dat kan een hoop geld schelen.
We raden je aan om in ieder geval deze drie verzekeringen te overwegen:
- een woonverzekering, voor schade aan je opstal of inboedel
- een aansprakelijkheidsverzekering, voor schade die je per ongeluk veroorzaakt aan een ander en/of diegene zijn eigendommen
- een rechtsbijstandsverzekering of rechtshulp on demand, als er een juridisch probleem ontstaat door schade aan jouw eigendommen of die van een ander
Valongeluk in huis
De meest voorkomende ongevallen die in en om het huis gebeuren zijn valongelukken. Elk jaar belanden er wel tienduizenden mensen in het ziekenhuis door een ongelukkige val in hun woning. Soms loopt dit zo ernstig af dat het slachtoffer zelfs komt te overlijden.
Dit zijn drie simpele maatregelen om het risico op een val in huis zoveel mogelijk te verkleinen:
- Ruim geregeld op en hou de gang en trap altijd netjes, zodat je niet kunt struikelen over speelgoed, schoenen of andere spullen.
- Zorg dat de ruimte waar je loopt vrij is van snoeren of plak deze stevig af met tape.
- Over losse kleedjes kun je makkelijk uitglijden. Voorzie ze van een onderkleed met anti-slip, zodat ze zich niet kunnen verplaatsen wanneer je eroverheen loopt.
Klussen
Nederlanders zijn dol op doe-het-zelven. Toch komt ook klussen met zekere gevaren, vooral als je gereedschap op een verkeerde manier gebruikt. Met deze tips klus je de volgende keer een stuk veiliger:
- Wees extra voorzichtig als je een cirkelzaag, kettingzaag, stanleymes, grasmachine, schuurmachine of slijptol gebruikt. Dit zijn de tools waar de meeste ernstige ongelukken mee gebeuren.
- Stop met klussen wanneer je moe begint te worden of je aandacht er niet meer goed bij kan houden.
- Zorg dat je werkplek altijd netjes, opgeruimd en goed verlicht is.
- Gebruik gereedschap alleen waarvoor het bedoeld is en lees bij het gebruik van nieuw gereedschap altijd eerst goed de handleiding door.
- Bescherm jezelf met de nodige middelen, zoals gehoorbescherming en stevige schoenen met stalen neuzen.