Echte koude winters in ons land, vroeger wisten we niet beter, nu weten we niet meer wat het is. De tijd dat het bijna standaard hard ging vriezen in de wintermaanden lijkt ver weg. De afgelopen winters viel er zo nu en dan nog een flink pak sneeuw, maar schaatsen op natuurijs behoorde tot een uitzondering. Iedere winter is er nog wel ergens een schaatsvijver te vinden waar je hooguit een dag kan schaatsen maar daar blijft het tegenwoordig bij. Het blijft nu bij de kunstijsbaantjes in de Decembermaand in de grote steden. Het klimaat is aan het veranderen en niet ten goede dus veel mensen houden zich er mee bezig om het tij nog te kunnen keren. Het veranderende klimaat heeft veel invloed op ons weer waar we dagelijks mee te maken hebben. De zomers worden warmer en grilliger. Forse regen en onweersbuien worden steeds meer regel dan uitzondering. Ook in de zomermaanden hebben we te maken met wateroverlast en ondergelopen tuinen en straten.

Als we niets doen dan loop het niet goed af

Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor het milieu. Er zullen snel maatregelen genomen moeten worden om het milieu te redden van een catastrofe. Het warmer en natter wordende klimaat betekent dat het water steeds meer de overhand gaat krijgen. Het smeltende ijs op de polen en de toenemende hoeveelheid regen zal een halt moeten worden toegeroepen. Ook de uitstoot en de productie van producten zoals palmolie liggen onder een vergrootglas. De winning van palmolie gebeurt tegenwoordig al voor het grootste deel duurzaam. what is palm oil used for is een vraag die je jezelf kunt stellen. Duurzame palmolie wordt gefabriceerd onder strenge eisen en heeft als doel om het milieu ten goede te komen. Er zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld nieuwe aanplant van de bossen die gekapt moeten worden en op deze manier kan palmolie op een verantwoorde en duurzame manier geproduceerd blijven worden.

Wat gaan we de komende jaren meemaken?

De verandering van het klimaat is de grootste oorzaak dat de echte koude winters achterwege blijven. De zomers worden heter en droger en ook gedurende de wintermaanden blijft de temperatuur op een ongewoon hoog niveau hangen. Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen erop dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen. Voor het milieu is dit best een zorgelijke ontwikkeling te noemen. We zullen er allemaal op een verantwoorde manier mee om moeten gaan om het milieu de komende jaren te sparen.