Ben je in verwachting? Gefeliciteerd! Er komt een heleboel op je af, er wachten een hoop belangrijke taken op je. Straks, als de baby er eenmaal is, en je dag en nacht verantwoordelijk zal zijn voor dit hummeltje. Maar ook nu al. Het is tenslotte aan jou om en mooi kamertje in te gaan richten, alle juiste spullen in huis te halen en wellicht ook al iets op financieel gebied te gaan regelen. Maar er is nog iets waar je mee aan de slag moet. Iets waar je kind zijn of haar leven lang iedere dag mee te maken gaat krijgen, en waarbij je doorgaans maar één kans hebt om het goed te doen. Het uitzoeken van een naam. Voor de ene persoon een heerlijk karweitje, vol ideeën en inspiratie. Voor de ander juist een frustrerende zoektocht, omdat dé naam er maar niet tussen lijkt te zitten. De gouden tip? Ga vooral niet te hard zoeken. Negen van de tien keer komt de perfecte naam min of meer vanzelf op je pad.

Neem er de tijd voor

Zoiets belangrijks als de naam voor je kind verzinnen, daar wil je even de tijd voor nemen. Gelukkig heb je die meestal ook even, een maand of negen om precies te zijn. Dat betekent dat je je niet hoeft te haasten, en ook niet hoeft te stressen als je niet meteen een leuke naam tussen een lijstje met jongensnamen dat je doorkijkt ziet staan. Er zijn bijna ontelbaar veel namen waar je uit kunt kiezen, je gaat er echt wel eentje vinden.

Sommige mensen vinden het fijn om al snel bewust op zoek te gaan, en lijstjes te bekijken met populaire of juist bijzondere meisjesnamen en jongensnamen. Dat is een prima manier om alvast wat inspiratie op te doen, om alvast een beetje te ontdekken welk soort namen je mooi vindt en welke je juist niet ziet zitten.

Ga niet krampachtig op zoek

Kom je op de lijstjes niet meteen iets naar je smaak tegen? Zoek dan rustig even verder, gebaseerd op wat je mooi vindt en wat juist niet, maar zorg ervoor dat het geen geforceerde zoektocht wordt. Als jij je erin vastbijt en gefrustreerd raakt dat je maar geen mooie naam kunt vinden, dan wordt deze bijzondere periode straks een stuk minder leuk. Relax, luister en kijk goed om je heen, en geef je hoofd de kans om alle ideeën te verwerken en zo tot een naam te komen, in plaats van het proces te forceren. Uiteindelijk komt dé naam vaak op een heel onverwacht moment bij je naar boven, juist als je er niet bewust mee bezig bent, dus geef jezelf ook de ruimte om dat te laten gebeuren.