Het wassen van je haar is iets wat je regelmatig doet. Toch is het zo’n routine geworden dat je niet eens in de gaten hebt, dat er misschien wel dingen zijn die je verkeerd doet. Je bent gelukkig niet de enige. Heel veel mensen doen namelijk dingen verkeerd als het op het wassen van hun haar aankomt. Gevolgen kunnen dan zijn pluizig haar, gespleten punten, maar ook een geïrriteerde hoofdhuid. Ik vertel welke fouten er het meeste worden gemaakt. 

1: Je wast je haar veel te vaak

Tuurlijk voelt het lekker fris aan, net gewassen haar en dan heerlijk geurend naar die ene fijne conditioner bar. Maar je haar te vaak wassen is echt niet goed. Vaak denken mensen met vet haar, dat ze het juist vaker zouden moeten wassen. Dit is dus niet waar. Je kunt het beste je haar twee tot drie keer per week wassen. Heb je snel last van vet haar, dan kun je het beste de shampoo van tevoren goed inmasseren in het haar en minder op de hoofdhuid. Als je de hoofdhuid stimuleert zorgt dit voor het aanmaken van talg, wat juist zorgt voor het vettige haar.  

2: Je gebruikt niet de juiste producten
 

Die ene aanbieding van dat merk in de supermarkt is erg aantrekkelijk voor je portemonnee, maar je kunt toch echt beter kiezen voor goede, wat duurdere producten. In goedkopere shampoos zitten vaak sulfaten, parabenen en siliconen en dat is niet zo heel erg goed voor je haar. Je kunt beter kiezen voor een shampoo zonder sulfaten. De voordelen hiervan zijn;

  1. Je haar droogt minder snel uit;
  2. Je haar raakt minder snel beschadigd;
  3. Je gekleurde haar zal langer haar kleur behouden;
  4. Je zal (eventueel) minder last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid. 

3: Je spoelt je haar niet goed uit

Als je je haar niet goed uitspoelt, dan blijven er sporen van de door jou gebruikte producten achter. Dit blijft plakken op de hoofdhuid en dat zorgt er weer voor dat haarzakjes kunnen  verstoppen, of dat er extra talg wordt aangemaakt. Dat wil je natuurlijk niet, want daar wordt het haar weer vettig van. Neem dus altijd de tijd om je haar goed uit te spoelen, desnoods met de douchekop in je hand en dicht op je hoofd. Op deze manier weet je zeker dat je alle restjes weggespoeld krijgt. 

4: Je droogt je haar verkeerd af

Je moet nooit je haar in een handdoek wikkelen en vervolgens droogwrijven. Je beschadigt hiermee niet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid. Je haar kan er zelfs van afbreken én het kan er enorm van gaan pluizen. In plaats van wrijven, kun je beter je haar een beetje droog deppen en daarna aan de lucht laten drogen. Je kunt ook een föhn gebruiken, mits je een hitte bescherming in je haar spuit voordat je dit gaat doen.